Center mobilnosti d.o.o.

KOZAMURNIK Center mobilnosti d.o.o.

PE Bukovska vas 15 2373 Šentjanž

gsm.: 041 607 298

Skrb za pnevmatike

Tlak

Zelo pomembno je, da preverite tlak polnilnega zraka v vaših pnevmatikah najmanj enkrat mesečno z natančnim merilnikom. Premajhen ali prevelik tlak lahko povzroči neobičajno, pretirano izrabo, ta pa lahko povzroči pregrevanje pnevmatike in preveliko porabo goriva, lahko pa pride celo do eksplozije pnevmatike. Poskrbite, da preverite tlak, ko so vaše pnevmatike hladne in se neposredno pred tem niso uporabljale. Že če prevozite le kilometer, to povzroči porast tlaka v vaših pnevmatikah, tako da vrednost, ki jo potem odčitate, ni prava. Neprekinjeno izgubljanje tlaka v pnevmatiki je znak, da je morda kaj narobe s pnevmatiko ali s sklopom kolesa. Če to opazite, se nemudoma posvetujte s poklicnim prodajalcem pnevmatik.

Tekalna plast

Vse pnevmatike za osebna vozila, lahka tovorna vozila ter srednja gospodarska vozila imajo indikator obrabe tekalne plasti, vtisnjen v tekalno plast. Te proge se nahajajo na dnu kanalov dezena na različnih delih po vsej pnevmatiki in ko je pnevmatika obrabljena do točke, ko so proge na isti višini, kot sosednja rebra dezena, je čas za zamenjavo pnevmatike. Če je tekalna plast neenakomerno izrabljena, to lahko pomeni, da tlak polnilnega zraka v pnevmatiki ni ustrezen.

Uravnoteženje

Vozilo je pravilno naravnano, ko so vse komponente vzmetenja in krmilnega sistema v redu in, ko sestava pnevmatik in koles teče gladko in pravilno. Če opazite neenako obrabo tekalne plasti, je to lahko posledica nepravilne optične nastavitve in takrat je najbolje, da vozilo pregleda strokovnjak.

Optične nastavitve

Vozilo je pravilno naravnano, ko so vse komponente vzmetenja in krmilnega sistema v redu in, ko sestava pnevmatik in koles teče gladko in pravilno. Če opazite neenako obrabo tekalne plasti, je to lahko posledica nepravilne optične nastavitve in takrat je najbolje, da vozilo pregleda strokovnjak.

Rotacija

Čeprav je veliko ljudi sposobnih opraviti medsebojno zamenjavo posameznih pnevmatik na svojem vozilu, pa bo to delo opravljeno najhitreje, najenostavneje in najvarneje, če ga boste zaupali nekomu, ki se s tem poklicno ukvarja. V uporabniškem priročniku za vaše vozilo je naveden ustrezen vzorec za rotacijo na vašem vozilu in časovni načrt zanjo. Če konkreten časovni načrt ni naveden, se lahko držite poenostavljenega pravila, da medsebojno zamenjajte svoje pnevmatike na vsakih 5.000 do 7.000 prevoženih kilometrov.

Popravilo

Popravilo pnevmatik mora opraviti strokovnjak s tega področja. Ustrezen postopek popravila vključuje odmontiranje pnevmatike z vašega vozila, da lahko preverijo nastalo poškodbo na pnevmatiki ter krpanje kakršnihkoli lukenj, ki sodijo v okvir popravila.

Skladiščenje pnevmatik

Če hranite pnevmatike doma, preverite, če morda puščajo ventili (še zlasti po polnjenju), in namestite manjkajoče pokrovčke. Če pnevmatike kažejo znake neenakomerne obrabe, je treba dati vozilo pregledati, da se zagotovi ustrezna optična nastavitev koles in centriranje.

Pnevmatike je treba hraniti na hladnem in suhem mestu, zaščitene pred neposredno sončno svetlobo in proč od naprav, ki proizvajajo električni tok. Če pnevmatike hranimo zunaj, absorbirajo vlago in obstoja povečana nevarnost, da predčasno odpovejo.