Vulkanizerstvo Boris Kozamurnik s.p.

PE Bukovska vas 15 2373 Šentjanž

gsm.: 041 607 298

Test zimskih pnevmatik 2015/2016

Nemci so preizkusili osem različnih zimskih pnevmatik v dimenzijah 225/50 R 17 H/V, ki so v današnjih časih običajno nameščene pri predstavnikih avtomobilov iz evropskega D segmenta (srednji razred). Na tem testu, kjer je sodelovalo osem proizvajalcev pnevmatik (Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin, Nokian, Pirelli, Semperit in Vredestein), so ocenjevali sposobnost zaviranja na različnih podlagah (suho cestišče, mokro cestišče ter z njim povezano splavanje (aquaplaning) in zasneženo cestišče), sposobnost prenosa pogonske moči do različnih voznih podlag, poleg tega jih je zanimalo tudi kako je s kotalnim uporom in hrupnostjo ob vožnji ter razmerje med plačanim in dobljenim v korist kupca.

Po seštevanju vseh prejetih točk smo dobili tudi zmagovalca tega testa. Imenuje se Continental Winter-Contact TS 850, ta pnevmatika je prejela v skupnem seštevku 205 od 260 možnih točk. Zmagovalni pnevmatiki znamke Continental se je v skupnem seštevku še najbolj približala pnevmatika znamke Goodyear Ultra-Grip Performance Gen-1, ker je dobila enako najboljšo možno oceno „sehr empfehlenswert“ (zelo priporočljiv nakup), večini ostalih testiranih zimskih pnevmatik so Nemci namenili oceno „empfehlenswert“ (priporočljiv nakup), razen pnevmatiki znamke Vredestein Wintrac Xtreme S, ki je tokrat prejela najslabšo oceno „bedingt empfehlenswert“ (pogojno priporočljiv nakup), ki v resnici sploh ni tako slaba, ker obstaja tudi slabša ocena „nicht empfehlenswert“ (nepriporočljiv nakup). Izdelek znamke Vredestein je pogrnil predvsem zaradi izredno slabih voznih lastnostih po mokrem cestišču, kjer ima težave tudi z zaviranjem, sploh ob primerjavi z najbolje ocenjenim parom testiranih pnevmatik.

Med petimi pnevmatikami, ki so tokrat dobile oceno „empfehlenswert“ (priporočljiv nakup) je najbolj blestela pnevmatika znamke Dunlop Winter Sport 5, ki je posledično pristala na tretjem mestu v skupnem seštevku. Malo slabše se je uvrstila pnevmatika znamke Nokian WR D4, takoj za njo pa najdemo najdražjo pnevmatiko Michelin Alpin 5. Za to pnevmatiko sta uvrščeni še dve zimski pnevmatiki Pirelli Sottozero3 in Semperit Speed-Grip 2. Pirellijeva pnevmatika 'ne mara' snega, ker je v tej disciplini uvrščena podobno kot najslabše ocenjena pnevmatika, medtem ko ima Semperitova pnevmatika težave ob vožnji po mokrem cestišču. Dobili smo tudi novega 'Preis-Leistungs' (razmerje med plačanim in dobljenim) zmagovalca, ki nosi oznako Nokian WR D4.

Podrobne rezultate si lahko ogledate v priloženi tabeli.poglejte si še ADAC test zimskih pnevmatik